Monday, October 6, 2008

Kanelbullensdag gick oss inte omärkbart förbi!

Mamma aka snart-mormor bjöd över mig på att baka en stor sats kanelbullar och chocolate chip cookies, så nu har vi frysen fylld till bredden med godsaker! Jag hoppas att lite får vara kvar tills efter förlossningen då vi får förväntar oss mycket besök, men jag tror mig veta redan nu att det ser mörkt ut... Jag älskar själv att baka, men med min ischias, som gör det nästintill omöjligt att gå, och evakueringslägenhet (pga stambyte) får jag se hur mycket jag hinner med innan lill-cashew vill komma till världen.

Jag minns då jag och J bodde grannar i en studentkorridor i Nacka och hade tillgång till fyra ugnar (genomgående dubbelkök, det du!) och bakade för glatta livet. Vi bakade allt möjligt, men våra favoritrecept förblev ändå filmjölslimpor och tekakor. Det var givna recept då de alltid blev lyckade, var olika sorters bröd och gick perfekt att göra samtidigt! Man börjar med filmjölkslimporna som man snabbt rör ihop i en bunke och stjälper upp (relativt lös smet) i två formar och vips in i ugnen ca 1 timme och sedan börjar man med tekakorna, som behöver mer uppmärksamhet vad gäller rätt ordning på ingredienser, jäsning och rullning/tillplattning. Vid en närmare eftertanke går det precis lika bra att göra dem i omvändordning! Live 'n learn!

På en speciell begäran från min kära syster i Kenya har jag (och J) nu världspremiär på dessa tidigare ytterst hemliga recept. Låt dig inte skrämmas av antalet ingredienser! Gör antingen en investering och köp dem alla första gången för att pröva originalreceptet eller ta de mjölsorter du har hemma och höfta lite. Det brukar alltid bli bra, men lite charmigt att det blir annorlunda varje gång! Bonne chance mes amis!

Jessicas filmjölkslimpor (2st)
Ungstemp: 175C; Tid i ugn 55-75 min beroende på ugn!
Behövs: Bunke, träslev, måttsats och två brödformar (gärna i teflon).

1L filmjölk
1dl sirap (jag brukar använda mig av mörksirap)
5tsk bikarbonat
5dl vetemjöl
3dl grahamsmjöl
2dl vetekli
2,5dl rågsikt
2,5dl rågmjöl
en nypa salt

Blanda allt i en skål. Degen/smeten ska vara relativt lös och ska gå att stjälpa över i två smorda formar. Denna deg ska inte jäsa eller knådas utan bara blandas ihop. Praktiskt med lite disk! Tiden i ugnen kan variera beroende på ugn och det kan vara knepigt första gången att gissa sig till då brödet är klart då det blir mörkbrunt ganska snabbt. Men en bra måttstock brukar vara en timme. Om brödet bränns vid dessförinnan lägg över aluminiumfolie. Oftast får man skära försiktigt runt brödet innan man stjälper upp det. Om du lägger i goda nötter får du räkna med att de blir grönfärgade av bikarbonatet. Det är helt ofarligt, men bra att veta om någon frågar. För det kommer de att göra! Partytrick? Brödet har en ganska kort hållbarhetstid (ca 5 dagar), så dela limporna och frys in. Gott med extrasaltat smör!


Jessicas tekakor (12st)
Ungstemp: 225C; Tid i ugn 10min beroende på ugn!
Behövs: Bunke, träslev, måttsats, kastrull, kniv och bakplåtspapper (inte smörgåspapper;-)).


50 g jäst
50g smör
1/2dl vetekli
1/2dl linfrön
2,5dl havregryn
5dl mjölk
2tsk bakpulver
en nypa salt
1msk sirap
10dl vetemjöl (gärna specialmjöl)

Blanda vetekli, linfrön, havregryn med hälften av mjölken. Koka upp till en gröt i en kastrull. Tillsätt smöret och låt det smälta. Smula jästen i bunken och blanda ut med lite av mjölken och tillsätt resterande mjölk i gröten. Låt svalna. Blanda samman allt då du känner på ett ungefär att grötblandningen inte kommer att "ta död på" jästen dvs en sammanlagd temperatur på 37C. Använd inte allt mjöl nu utan spar ca 1-2dl till utbakningen. Degen innehåller jäst och ska bearbetas därefter, men observera att degen ska vara formbar, men lite kladdig, så att när du efter jäsningen ska forma kakorna använd så lite mjöl som du behöver för att klappa till dem till "rundlar". Låt jäsa i ca 40min. Forma till till 12st kakor på ca 10-12 cm (det blir 6st kakor per plåt) och låt jäsa ytterligare ca 20min. Sedan skjuts in i ugnen! De går utmärkt att frysa in och är lika goda då de är nyuppvärmda som nybakta direkt från ugnen!
Dela gärna med dig av dina favoritrecept!!

1 comment:

Susanna said...

Härligt - jag ska genast baka limpan! Kram